چرا طراحی نما در معماری و ساختمان سازی اهمیت زیادی دارد؟

فیلم زیر را حتما ببینید :

چرا طراحی نما در معماری و ساختمان سازی اهمیت زیادی دارد؟

یک ساختمان برای هر هدفی که ساخته می شود و برای هر زمینه ای که مورد استفاده قرار می گیرد، باید به بهترین شکل ممکن دیده شود. تمامی قسمت های یک بنا، از فضا های داخلی گرفته تا فضا های بیرونی، همگی باید با هم هماهنگ بوده و یک مجموعه زیبا و کامل را به معرض نمایش بگذارد.
با این حال، در بیش تر موارد تمرکز روی طراحی و معماری فضا های داخلی یک خانه یا یک ساختمان است. این که چطور و چگونه فضای داخلی را به بهترین شکل ممکن دیزاین کرده و چه نوع طراحی و معماری را باید در فضای داخلی به کار گرفت، معمولا بیش تر مورد توجه قرار می گیرد.

اهمیت طراحی نما در معماری
طراحی نما در معماری و ساختمان

طراحی نما در معماری و ساختمان

اما با این حال، طراحی و معماری فضا ها و محوطه های بیرونی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. یک ساختمان ابتدا از نمای بیرونی دیده می شود و این بخش است که تاثیر اولیه را روی بازدید کنندگان می گذارد.
به همین دلیل نیز امروزه بیش تر از قبل شاهد توجه و تمرکز به طراحی فضا های بیرونی یک سازه هستیم. به نوعی می توان گفت طراحی نمای بیرونی یک ساختمان به همان اندازه که طراحی و نمای داخلی آن اهمیت دارد، ارزش و اهمیت پیدا کرده است.
اما دلیل این اهمیت چیست و چرا باید به طراحی نما توجه ویژه ای کرد؟ آیا تمام ماجرا به زیبایی و جلوه بنا بر می گردد یا شاخصه های دیگری نیز در اهمیت توجه به این امر دخیل هستند؟ در ادامه با بررسی این مهم، به اهمیت طراحی نما و تکنیک ها و معیار های این پروسه می پردازیم.

نمای ساختمان چیست؟

نمای ساختمان معمولا به یک طرف از یک بنا اشاره دارد که معمولا نیز بخش جلویی یک ساختمان است. این قسمت در واقع بخش جدایی ناپذیر در طراحی و معماری کلی یک ساختمان محسوب می شود و باید به آن توجه بسیار ویژه ای داشت.
نمای یک ساختمان در واقع شخصیت و مفهوم پنهان شده پشت یک بنا را نشان می دهد. نوع طراحی نما می تواند به یک ساختمان شکل و شمایل مشخصی بخشیده و به نوعی معرفی کننده آن سازه باشد. نما ها می توانند در اندازه ها، مقیاس ها و اشکال متنوعی نمایش داده شوند.
به نوعی می توان گفت که نمای ساختمان فرصتی را برای معماران و سازندگان یک بنا فراهم می کند تا استعداد و مهارت های معماری خود را در آن جا به نمایش گذاشته و از این طریق به یک ساختمان جان ببخشند.

اهمیت طراحی نما در معماری برای سازندگان
طراحی نما در معماری اداری

طراحی نما کلاسیک در یک ساختمان

نمایی که در ساختمان های مختلف به کار برده می شود، معمولا اختصاصی و منحصر به خود آن ساختمان است. پیش از این همیشه طراحی و معماری به کار برده شده در نمای بیرونی ساختمان ها تنها منحصر به به بنا های بسیار خاص، معتبر و خصوصا بنا های قدیمی و تاریخی بود.
اما امروزه این امر به طیف گسترده ای از خانه ها و بنا ها مربوط می شود و اکثر سازندگان و مالکان بنا های شخصی، اداری و تجاری به طراحی اجرا شده در نمای بیرونی ساختمان خود توجه ویژه ای می کنند. وجود این طراحی در نمای بیرونی هر ساختمانی، می تواند آن را به یک بنای قابل تشخیص و مجزا تبدیل کند.

فرصت های تازه برای سازندگان سازه ها

به این ترتیب معماران و طراحان به صورت اختصاصی روی طراحی و معماری نمای بیرونی یک ساختمان کار می کنند و ایده ها و طرح های اختصاصی خود را در این زمینه ارائه می دهند. تمرکز آن ها روی نمای بیرونی ساختمان است و به این ترتیب طراحی نما به یک شاخه اختصاصی در روند ساخت و ساز یک بنا شده است.
در واقع می توان گفت که طراحی بیرونی یک ساختمان می تواند با تکیه بر نوآوری های جدید، تازه های فناوری ساختمان سازی، مواد و متریال جدید تر، ایده های به روز طراحی و … فرصت های زیادی را برای سازندگان سازه های مختلف فراهم کند.

فن آوری طراحی نما در معماری
طراحی نما در معماری

اهمیت و اصول طراحی نما کلاسیک

شاید در نگاه اول، تنها دلیلی که می توان نمای یک ساختمان را بسیار مهم در نظر گرفت، جنبه های زیبایی شناسی یک بنا باشد. در واقع در ابتدا نما فقط برای دستیابی به زیبایی ظاهری یک سازه و برتری از لحاظ ظاهری اهمیت داشت.
این امر درست است. یعنی جنبه ظاهری و چگونه دیده شدن یک ساختمان از بیرون امری است بسیار مهم که باید در اجرای پروژه ساخت و ساز مورد توجه قرار داد. چرا که یک بنا در نگاه اول از بیرون دیده می شود و این نمای بیرونی یک ساختمان است که می تواند به نوعی معرف درون آن باشد.

انتقال نور به درون ساختمان

اکنون اهمیت طراحی نما از بعد های دیگری نیز در نظر گرفته می شود. اول از همه این که طراحی صورت گرفته در نمای بیرونی یک ساختمان نقش بسیار مهمی درد عملکرد آن نیز دارد. یکی از موارد حائز اهمیت در طراحی و معماری نمای بیرونی ساختمان، بهبود عملکرد در انتقال نور به درون ساختمان است.

نور پردازی در طراحی نما در معماری
بهره وری از انرژی در طراحی نما در معماری

بهبود عملکرد

علاوه بر این، امروزه طراحی نما به صورت علمی تر و حرفه ای تر دنبال شده و از این رو می توان از آن برای بهبود کنترل عملکرد صوتی یک ساختمان نیز استفاده کرد. در نهایت مهم ترین امری که می توان به عنوان اهمیت طراحی نما در یک ساختمان به آن اشاره کرد، تاثیر این امر در افزایش بهره وری انرژی است.
نمای ساختمان علاوه بر این که می تواند زیبایی را برای یک بنا ارائه دهد، می تواند نقش بسیار مهمی نیز در بهره وری انرژی داشته باشد. از تمامی نقطه نظر ها نوع نمایی که برای یک بنا استفاده می شود، نظیر جنس سنگ و متریال مورد استفاده برای نمای بیرونی، می تواند روی شاخصه انرژی اثر گذار باشد.

تاثیر نمای ساختمان در ارتقای عملکرد بنا

همان طور که گفته شد، طراحی نمای به کار رفته در فضای بیرونی یک سازه اگر به صورت اصولی و مطابق ایده ها و نکات تخصصی در این زمینه انجام شود می تواند علاوه بر افزایش ارزش ساختمان و بهبود مشخصات ظاهری آن، روی ارتقای عملکرد بنا نیز تاثیر بگذارد.
برای مثال در این زمینه می توان به افزایش بهره وری انرژی اشاره کرد. نمای یک ساختمان در میزان جریان هوا و نور آن بنا تاثیر زیادی دارد. علاوه بر این، نمای بیرونی می تواند نشان دهنده سازگاری بنا با محوطه اطراف نیز باشد و مشخص کند که آیا یک بنا متناسب با شرایط محیطی آن منطقه طراحی و ساخته شده است یا خیر.

نمونه طراحی نما در معماری
متریال در طراحی نما در معماری

انتخاب متریال

به این ترتیب برای این که بتوان به واسطه طراحی نما عملکرد یک سازه را ارتقا بخشید، باید عوامل متعددی را در این روند در نظر گرفت. برای مثال نما های چوبی برای برخی مناطق مناسب اند و در مقابل نما های سنگی یا آجری برای برخی اقلیم ها کارایی دارند.
بر این اساس می توان نتیجه گرفت که بر خلاف برخی باور ها، انتخاب اصولی متریال و ایده به کار رفته در نمای بیرونی ساختمان کار چندان آسانی هم نیست و باید جنبه های زیادی در این خصوص در نظر گرفته شود.

نمای ساختمان و طراحی آن چه جایگاهی در معماری دارد؟

در حوزه معماری ساختمان، نما را می توان به عنوان یکی از مهم ترین عناصر خارجی در یک بنا در نظر گرفت. به صورت کلی معماری در حوزه ساخت و ساز به دو بخش معماری داخلی و معماری بیرونی بنا تقسیم می شود و از این رو هر بخش روی قسمت جداگانه ای از سازه تمرکز دارد.
بخش بیرونی ساختمان که نمای آن است، قسمتی است که معماران و طراحانی که روی حوزه طراحی نما متمرکز هستند آن را انجام می دهند. این امر فرایندی بسیار تخصصی بوده و باید متکی به اصول علمی باشد. به این ترتیب معماری نمای بیرونی تنها جنبه زییایی ظاهری ندارد و باید به صورت کاملا تخصصی دنبال شده و اجرا گردد.

طراحی نما در معماری و نمای ساختمان
طراحی نما در معماری و هماهنگی با داخل ساختمانی

هماهنگی نمای داخلی و بیرونی ساختمان

نمای بیرونی یک ساختمان انتظاراتی که از یک بنا می رود را مشخص می کند. این نما است که نشان دهنده و نمایان کننده حس و حال کلی یک ساختمان است. اهمیت طراحی نما در معماری فارغ از طراحی داخلی سازه نیز نیست.
این بخش می تواند به نوعی متصل کننده نمای بیرونی سازه با بخش های داخلی آن نیز باشد. معماران و طراحان می توانند به واسطه نمایی که در بخش بیرونی ساختمان به کار می برند، یک نمای کلی از سبک و ایده های خلاقانه پیاده شده در قسمت های درونی را در نگاه اول به معرض نمایش بگذارند.

دیزاین محوطه بیرون و نمای ساختمان

از همه مهم تر، حس مخلوط شدن یا مجزا شدن از فضای اطراف نیز به واسطه همین طراحی و معماری نمای بیرونی به دست می آید. معماران می توانند یا با همراه کردن نمای بیرونی با سبک محوطه بیرون یا با اجرای یک ایده کاملا اختصاصی و منحصر به فرد و متمایز از محوطه اطراف، ساختمان مورد نظر را با محیط اطراف آن همراه کرده یا این که آن را کاملا از مابقی قسمت ها متمایز و برجسته کنند.

دیزاین طراحی نما در معماری و محوطه بیرونی
طراحی نما در معماری با توجه به کاربرد آن

اهمیت نمای ساختمان با توجه به کاربرد بنا

نکته مهمی که در انتخاب و طراحی نمای یک بنا اهمیت دارد این است که این سازه برای چه هدفی ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد. از آن جایی که نمای ساختمان فرصتی است برای تاکید بر طراحی و ایده های پیاده شده در ساخت و ساز، در نتیجه باید این نمای طراحی شده به خوبی نمایان گر هدف و کاربرد سازه مورد نظر باشد.
در این خصوص بسیاری از ساختمان ها به یک سری طرح های استاندارد و تنها برخی قوانین و مقررات اولیه ساختاری را دنبال می کنند، بسنده می کنند. این سبک های معمولی شخصیت به خصوصی را به ساختمان نمی دهد و نمی تواند چندان معرف ماهیت بنا باشد.

نمای سازه

در ایده های طراحی نمایی که به صورت اختصاصی و با خلاقیت تمام ارائه می شوند، طراحان و معماران حاضر در پروژه به دقت کارایی و ماهیت ساختمان را بررسی کرده و در طراحی ارائه شده آن را در نظر می گیرند تا به این ترتیب نمای سازه به خوبی شخصیت و ماهیت درونی بنا را نیز معرفی کند.

طراحی نما در معماری و نمای سازه
ایده های کلی طراحی نما در معماری

ایده های کلی برای طراحی نمای ساختمان

ایده های بسیار متعددی برای انتخاب نمای مناسب یک ساختمان وجود دارد. این انتخاب ها باید بر اساس برخی معیار ها صورت بگیرد که در ادامه به آن ها رسیدگی می کنیم. اما برای ایده گرفتن چند مثال از بهترین ایده های طراحی نمای بیرونی ساختمان را بررسی می کنیم.
یکی از بهترین ایده ها برای نمای بیرونی ساختمان که می تواند انعکاسی جذاب از محیط اطراف را هم ارائه دهد، انتخاب نمای شیشه ای یا آینه ای است. علاوه بر جذابیت، این نما ها می توانند به خوبی محیط اطراف را در طراحی ساختمان مورد نظر منعکس کنند.

چند ایده دیگر

ایده دیگر که می تواند متمایز کننده ساختمان با اطراف آن باشد، استفاده از الگو های هندسی و رنگ های پررنگ در طراحی نمای بیرونی ساختمان است. این نما ها که اغلب نوآوری و تفکری خارج از چارچوب را نمایش می دهند، برای ساختمان شرکت ها و سازمان های مختلف اولویت دارند.
استفاده از الوار های چوبی و ترکیب آن با یک نمای آجری نیز می تواند ایده خوبی برای نمای بیرونی ساختمان باشد و به نوعی ماهیتی سازگار با محیط زیست را به بنا ببخشد. سنگ ها با رنگ ها و ساختار های مختلف نیز می توانند بهترین گزینه برای داشتن یک نمای بیرونی بسیار شیک و منحصر به فرد باشند.

 

رنگ در طراحی نما در معماری
نورپردازی در طراحی نما در معماری

نور پردازی در نمای بیرونی

در کنار تمام این متریال و ایده ها، نور پردازی در نمای بیرونی نیز می تواند بهترین مکمل برای طراحی نمای ساختمان مورد نظر باشد. با یک طراحی نور بسیار جذاب برای نمای بیرونی ساختمان می توان به بهترین ایده دست یافت. در طراحی نما ویلایی ، نورپردازی مناسب از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

نکات مهم در طراحی و معماری نمای بیرونی ساختمان

درست است که تا این جا از اهمیت طراحی نما مدرن در ساختمان سازی گفتیم. اما باید به این مهم نیز توجه داشت که الزاما هر طراحی و هر نمایی نمی تواند تمام این مزیت ها را به همراه داشته باشد. چرا که برای دستیابی به یک نمای ایده ال و متناسب با یک سازه، باید به برخی نکات توجه کرد و برخی معیار ها را در نظر گرفت.

مزیت طراحی نما در معماری
ماهیت ساختمان در طراحی نما در معماری

در نظر گرفتن ماهیت سازه

مهم ترین معیار ها و نکاتی که باید در طراحی و معماری نمای بیرونی ساختمان در نظر گرفت شامل موارد زیر می شود:
• اهمیت در نظر گرفتن ماهیت سازه و نوع استفاده و کاربردی که دارد؛ برای مثال نمای یک ساختمان مسکونی با نمای یک ساختمان اداری یا تجاری متفاوت است و باید هدف استفاده از آن بنا برای طراحی نما در نظر گرفته شود.

موقعیت جغرافیایی ساختمان و اقلیم آن منطقه

• شرایط محیطی و اقلیمی مکانی که ساختمان مورد نظر در آن جا واقع شده است؛ با توجه به موقعیت جغرافیایی ساختمان و اقلیم آن منطقه مانند نوع آب و هوا، میزان رطوبت، خشکی هوا و … تمام این ها مواردی است که برای تعیین نوع نمای بیرونی ساختمان باید در نظر گرفته شود.

در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی در طراحی نما در معماری
تناسب در طراحی نما در معماری

تناسب با طراحی داخلی ساختمان

• بهتر است نمای بیرونی به نوعی با طراحی و نمای داخلی بنا تناسب داشته باشد تا بتواند یک حس کلی از تمام بخش های ساختمان را منتقل کند.

بودجه

• در نظر گرفتن میزان بودجه و هزینه ای که برای نمای بیرونی در نظر گرفته شده است.

بودجه طراحی نما در معماری
طراحی نما در معماری با متریال با کیفیت

کیفیت متریال

• استفاده از متریال و موادی که دوام و کیفیت بالایی داشته باشند؛ گاهی اوقات ایده اولیه جذابیت زیادی دارد اما نوع و کیفیت متریال به گونه ای است که نمی تواند دوام کافی را داشته باشید و موجب ارتقای عملکرد بنا شود

طراحی نما، رویکردی تخصصی دارد

در این جا به اهمیت و جایگاه طراحی و معماری نمای بیرونی ساختمان اشاره شد و برخی ایده های کلی نیز مورد بررسی قرار گرفت. اما برای این که کامل تر با این مبحث آشنا شویم نیاز به مطالعه و بررسی های تخصصی تری وجود دارد.
برای دستیابی به جزئیات خاص و اجرای هر چه بهتر پروژه، تمام این موارد به بررسی های بیش تر، مطالعه و تجزیه و تحلیل های تخصصی تری نیاز دارد. برای مثال باید دید نمای بیرونی ساختمان در شب چگونه دیده می شود یا در آب و هوای نامناسب چه عملکردی دارد؟

طراحی نما در معماری به صورت تخصصی
طراحی نما در معماری چیست

نکته آخر

علاوه بر این باید بررسی های تخصصی صورت بگیرد تا با توجه به موقعیت بنا، نمای کلی را به بهترین شکل ممکن با مسیر ها، خیابان و خطوط دید جهت داد. باید دید تعامل سازه و نمای آن با محیط طبیعی چگونه است و چه تاثیری روی محیط اطراف خود دارد. تمام این موارد باید به صورت تخصصی توسط طراحان و معمارانی که مسئول اجرای طراحی نما هستند، مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرند.

آخرین فرصت ثبت نام در دوره ها

5/5 - (15 امتیاز)
5/5 - (15 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روزها
ساعت‌
دقیقه
ثانیه

آخرین فرصت ثبت نام دوره های یلدایی​