طراحی لنداسکیپ یا طراحی منظر چیست؟
در زبان فارسی واژه landscape برابر مفهومی ندارد و در ترجمه آن از واژگانی مانند منظر و یا چشم انداز استفاده می شود که بار حسی و مفهومی کامل واژه معادل انگلیسی را با خود به همراه ندارد.در نهایت نزدکترین تعبیر فارسی این رشته در زبان فارسی واژه معماری منظر می باشد. رشته معماری منظر، یا طراحی فضای سبز، علم یا حرفه ای میان رشته ای است که مرزهای مشترکی با سایر رشته ها دارد ولی نگاه تازه ای به معماری محیط یا فضای بیرونی دارد که به ویژه در کشورهای پیشرفته صنعتی طی دهه های اخیر رشد سریع و اهمیت چشمگیری یافته است.
طراحی لنداسکیپ یا lanscape design، شاخهای است منشعب از رشته معماری در تعریف و کارکرد کلاسیک آن که مجموعه گستردهای را از طراحی اشیا و لوازم صنعتی گرفته تا ساختمان و محوطههای شهری و راهسازی و... در بر میگرفت. اما از قرن 19 به بعد به تدریج به رشتهها و شاخههای متعددی تقسیم شد که آنها را با عناوینی چون طراحی ساختمان و شهرگرایی یا Orbanism که در فارسی به غلط شهرسازی ترجمه شده، میشناسیم. این تقسیمات اگرچه از قرن 19 مطرح شده اما تنها طی 3 یا 4 دهه اخیر است که هر یک از این رشتهها به طور حرفهای و سازمان یافته و مستقل از رشته معماری در زمینههای مختلف متمرکز شدهاند. به گونهای که معماران ساختمان تنها به طراحی توده حجمی ساختمان با استفاده از مصالح معدنی یا سینستیک (Synsetic) یا مصنوعی متمرکز شدند و رشته Orbanism یا شهرگرایی یا به اصطلاح رایج در ایران «شهرسازی» نیز به اعتبار اینکه شهر مقولهای صرفاً متکی به معماری نیست و تئوری یا اصول خاص خود را دارد از این مجموعه کلی مجزا شد.
رشته معماری منظر یا لنداسکیپ دیزاین نیز در همین راستا رشتهای مستقل و بسیار جدید است که به طراحی فضاهای باز بیرونی میپردازد. طبیعتا این فضا هم عناصر متنوعی دارد که از درختان و گیاهان گرفته تا حوض و استخر و جویها، پیاده رو یا پیاده راهها و خیابانها، پارکها، مبلمان شهری و مانند آن را در بر میگیرد. این عناصر عمدتا در محدودهای جای دارند که دانش کلاسیک معماری در این زمینه چندان جوابگو نبوده است. در واقع طراحی فضای سبز یک بسته نرمافزاری کامل است که مجموعه عوامل موثر بر طراحی فضاهای بیرونی را مورد بررسی قرار داده و بر اساس امکانات یا محدودیتهای آن، سیما و منظر شهری را طراحی و برنامه ریزی میکند.
طراحی لنداسکیپ رشته ای است که از لحاظ آموزش آکادمیک در کشور ما عمر کوتاهی دارد و هنوز جایگاه واقعی خود را در فرهنگ عمومی و جامعه حرفه ای به دست نیاورده است. علت این امر را می توان در عدم ارائه تعریفی جامع از آن برای عموم، مشخص نبودن حوزه فعالیت آن و تداخل رشته های وابسته جستجو کرد.
معماری منظر شاخه ای از معماری است که با سازماندهی زمین و ساختمان ها برای استفاده و بهره مندی انسان سروکار دارد و به فضای بیرونی- چه از دیدگاه محیط زیست و طبیعت، چه از دیدگاه رابطه آن با زندگی انسان و چه از دیدگاه هنر و زیبایی شناسی- می پردازد. این دانش سعی در درک ارزش ها و زیبایی های طبیعت و سرزمین ها و تفاوت ها و قابلیت های محیط دارد تا در قالب طرح و نگرشی نو، راهکارهای استفاده بهینه از آن و چگونگی تجدید حیات محیط را در مقیاس خرد و کلان جستجو کند.
دوره آموزش طراحی لنداسکیپ یا طراحی فضای سبز پویا اندیش
از آنجایی که طراحی فضای سبز به افزایش جذابیت ساختمان ها کمک زیادی می کند، کارفرمایان زیادی به دنبال جذب و استخدام افراد متخصص در زمینه طراحی لنداسکیپ هستند. بنابراین شما می توانید به این و شغل و حرفه به عنوان یک کسب و کار ایده آل نگاه کنید. چراکه در صورت کسب مهارت های اجرایی و طراحی لازم در این حرفه و می توانید از در آمد خوبی از این حرفه بدست آورید.
در این راستا آموزشگاه پویا اندیش اقدام به برگزاری دوره آموزش طراحی لنداسکیپ کرده است که شما می توانید با گذراندن این دوره مهارت و تخصص کافی برای ورود به این عرصه را بدست آورید.
مخاطبان رشته Landscape design
- تمامی افرادی که به گرایشها و حوزه های فعالیت معرفی شده در این رشته علاقه مندند و یا قصد فعالیت در این زمینه ها را دارند
- تمامی دانشجویان رشته های معماری , عمران , شهرسازی و فضای سبز
- تمامی مهندسان رشته های معمار , عمران , شهرساز و فضای سبزکه در رشته های مذکور فعالند و تمایل به پیشرفت در زمینه کاری خود و جذب در آمد بیشتر دارند.
- پیمانکارانی که در شرکتهای مشاور یا سازمانهای دولتی نظیر شهرداری ها , سازمان پارکها , جهاد کشاورزی , وزارت راه و سایر سازمانها و ارگانهای مشابه مشغول به کارند یا تمایل به همکاری با آنها را دارند .
- دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در رشته معماری منظر را داشته یا قصد دارند افزایش مهارت های کاربردی خود را افزایش دهند.
اهداف کلی رشته و فرصتهای شغلی و شرح دروس
برای آشنایی بیشتر متقاضیان و نیز افرادی که در بازار کار و کاریابی به دنبال آینده شغلی بهتری هستند، اطلاعات بیشتری شامل: برنامه درسی(سرفصل) و مدت زمان دوره ، معرفی سایر رشته های مرتبط و معرفی فرصت شغلی و بازارکار این رشته ارایه می شود.
آموزش طراحی آلاچیق - اجرای آلاچیق - وزارت ورزش و جوانان - خیابان سئول توسط علی واثق ملکی .
فرصتهای شغلی و بازار کار رشته طراحی لنداسکیپ
با توجه به مقدمه ارائه شده می بینیم که رشته طراحی Land scape با اینکه در کشور ما زیاد شناخته شده نیست دارای بازار کار بسیار گسترده و متنوع و دائمی بوده و متقاضیان این رشته با کسب مهارت در این زمینه می توان آینده شغلی خود را تضمین نمایند .فارغ التحصیلان این دوره می توانند در مراکز آموزشی مانند دانشگاهها و موسسات عالی برای تدریس مشارکت و یا در دفاتر خصوصی مشاورها، مراکز دولتی مانند شهرداری، محیط زیست، در شهرستانها بعنوان طراح یا مشاور طرح و مانند آن و یا به صورت پیمانکاران خصوصی یا دولتی و یا تولید کنندگان ملزومات این رشته مانند پرورش انواع گل و گیاه یا مبلمانهای شهری و... به کار مشغول شوند.
اهداف رشته طراحی منظر یا طراحی فضای سبز
معماری منظر به عنوان یک رشته فنی _ هنری در طراحی سیمای شهری چه اهدافی را مد نظر قرار میدهد و چه تمایز یا اشتراکی با سایر رشتههای مربوط به معماری دارد؟
سه هدف به طور عمده در معماری منظر مورد توجه است و کسانی که تئوریهای مربوط به این رشته را مطالعه میکنند، میآموزند که طراحی فضاهای بیرونی یا جمعی یا همان Public space، نخست از لحاظ فرهنگی _ هویتی همچنین زیباییشناسی هنری و سرانجام از لحاظ کارکردی یا عملکردی، چگونه باید باشد و به چه مواردی باید توجه شود. بنابراین یک معمار منظر بخش مهمی از عمر یادگیریاش را صرف آموختن این وجوه میکند. توجه به وجه زیبایی شناسی هنری بیشتر به خوانایی محیط منجر میشود و وجه فرهنگی _ هویتی، مسایل نشانه شناسی و ذهنی انسانها را در بر میگیرد و توجه به وجه عملکردی به معنی توجه به تامین نیازهای عمومی مخاطبان یا استفاده کنندگان است. در حالی که معماری توده ساختمانی بیشتر به ایستایی و مقاومت بنا و مسایلی از این دست میپردازد همین طور طراحی صنعتی که بیشتر به طراحی ابزار و وسایل صنعتی میپردازد. البته این رشته فصل مشترک زیادی هم با سایر رشتهها دارد اما دنیای امروز این تقسیم بندیها را بر هم زده است. در عین حال رشته معماری منظر علم یا حرفهای میان رشتهای یا inter disipliner است که مرزهای مشترکی با سایر رشتهها دارد ولی نگاه تازهای به معماری محیط یا فضای بیرونی دارد که به ویژه در کشورهای پیشرفته صنعتی طی دهههای اخیر رشد سریع و اهمیت چشمگیری یافته است.

مهمترین علت رشد سریع این رشته در کشورهای پیشرفته صنعتی چیست؟
محبوبیت و اهمیت فضاهای عمومی و کارکرد آن برای مردم که علاوه بر مردم و سکنه بومی هر منطقه، ویژگیهای آن کاراکتر خاص از شهر را به نمایش میگذارد و معرف آن شهر است. و از این رو در صنعت گردشگری نیز اهمیت خاصی دارد. به عنوان مثال یک گردشگر در شهری همانند پاریس، برای آشنایی با این شهر و جنبههای مختلف فرهنگ عمومی آن، داخل بناها و ساختمانهای عمومی شهر نمیشود، بلکه در فضاهای عمومی همانند خیابان شانزه لیزه، برج ایفل و... گردش میکند که از جنس فضاهای بیرونی است. فضاهای بیرونی هدف عمده تمام توریستها برای آشنایی و دیدار از شاخصههای فرهنگی _ اجتماعی یک شهر یا منطقه است که اینها همه در ذیل معماری منظر جای میگیرد و امروزه با منافع ملی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جوامع مختلف به شدت مرتبط شده است.
جایگاه رشته طراحی لنداسکیپ در ایران
در حال حاضر معماری منظر در ایران چه جایگاهی دارد و متخصصان و اولیا امور تا چه حد در برنامهریزیهای مرتبط با سیمای شهری به تئوری و تکنیکهای مرتبط با آن توجه میکنند؟
رشد کاربرد اصول طراحی لنداسکیپ در ایران اگر نگوییم در حد صفر، در حد یک است و بهرغم اهمیت و رشد سریع این رشته در جهان، توجه به این رشته در ایران صرفاً، در سطح محافل آکادمیک و دانشگاهی مطرح است. بنابراین تنها میتوان به فارغ التحصیلان امیدوار بود که در آینده در این رشته تخصص لازم را کسب و کار جدی خود را به طور حرفهای آغاز کنند. اما آنچه تاکنون در طراحی فضاهای بیرونی کشورمان صورت گرفته، عمدتاً توسط معمارانی انجام شده که نه متخصص معماری منظر، که علاقهمند به طبیعت بودهاند.
از اینرو به دلیل عدم توجه به اصول و تکنیکهای اساسی در این رشته، در 95 درصد از پارکهای کشور شاهد تکرار و تشابه عناصر و تزیینات هستیم. زیرا طبق تعاریف کلاسیک، پارک عبارت است از مجموعهای از درختان با مسیرهای مارپیچ و استخرها، در حالیکه در تعاریف و تئوریهای جدید معماری منظر هر پارک متناسب با امکانات نیاز مخاطبانش طرحی ویژه و منحصر به فرد را ایجاب میکند و درست همانند یک فیلم در سینما، حرف خاصی برای مخاطب دارد و مخاطبان در این فضاها، فقط درخت و آب و چمن نمیبینند، بلکه رشد میکنند و میآموزند زیرا در این پارکها اموری چون مرور خاطرات، دیدارهای اجتماعی با گروههای مختلف مردم و... امکانپذیر است. در معماری منظر، طراح فضای عمومی باید در یابد که انسانها و مخاطبان در هریک از فضاهای عمومی به چه چیزی نیاز دارند، این مکان در چه فضای اجتماعی _ اقتصادی واقع شده و در نهایت چگونه میتوان آن را طراحی کرد. بنابراین معماری منظر، رشتهای کاملاً طبیعتگرا، عملکردگرا و مخاطب محور است که به جنبههای تاریخی _ هویتی و خاطرات جمعی و روان شناسی و کلاً نیاز روانی مخاطبانش توجه جدی دارد. زیرا نیاز روانی مخاطب در موفقیت طراحی برای یک فضای عمومی نقش تعیین کنندهای دارد. یک بانک اگر معماری بدی داشته باشد، فرد برای گذران امور بانکی خود ناگزیر از مراجعه به آن است. اما یک پارک اگر بد ساخت یا بیارتباط با نیازهای فرد باشد، به سرعت و به آسانی طرد و رد میشود. به دلیل تجارب ناخوشایند سالهای گذشته، برخی از مسوولان و اولیا امور نیز متوجه اهمیت این رشته شدهاند اخیراً برخی دستگاههای دولتی همانند شهرداری و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در ساماندهی و اجرای برخی پروژههای خود به رشته معماری منظر و روشهای آن در اجرای این پروژهها توجه کردهاند اما اینها همه در حد گامهای آغازین است.
جهت اطلاع از شرایط آموزش تخصصی طراحی فضای سبز و مبلمان شهری با دکوراسیون کلس تماس بگیرید : 22580505 - 22587587