انواع رنگ ساختمانی

انواع رنگ ساختمانی

انواع رنگ ساختمانی

سی هزار سال پیش، ساکنانِ غارها از رنگ برای آراستنِ دیوارهای سنگی غار استفاده می ‌کردند؛ اما آنچه امروزه به عنوان رنگ ساختمانی می ‌شناسیم، در عصر انقلاب صنعتی، تولید و روانۀ بازار شد. امروز، اگر بخواهید رنگی برای دیوار آشپزخانه، نشیمن یا اتاق خواب خودتان و کودکتان انتخاب کنید، باید هفته‌ ها صرف کنید تا بتوانید از میان انواع و اقسام رنگ‌ های ساختمانی، رنگ مورد نظرتان را بیابید. در این مطلب برایتان خواهیم گفت که برای هر قسمت از خانه می ‌توانید از کدام انواع رنگ ساختمانی استفاده کنید. با تصویرگران پویااندیش همراه باشید!

رنگ‌ های مناسب برای قسمت‌ های مختلف خانه

آشپزخانه و سرویس بهداشتی: رنگ‌ های نیمه براق  (semi-glass)
اتاق خواب، سالن غذاخوری، درها و راهروها: رنگ ساتین  (satin)
سقف: رنگ‌ های مسطح  (flat)
قسمت‌ های تزیینی: رنگ پوست تخم‌ مرغی  (egg-shell)
درها و کابینت‌ ها: های گلاس (high-glass)

رنگ‌ های ساختمانی

تنوع رنگ و جنس های ساختمانی آن قدر زیاد است که می ‌توانید دیوارهای داخلی و بیرونی خانه ‌تان را به هر شکلی که دوست دارید، رنگ کنید. تنوع رنگ‌ ها آن قدر زیاد است که اگر آن‌ ها را نشناسید، موقع خرید و انتخاب، گیج خواهید شد و حتی ممکن است گزینۀ نامناسبی را انتخاب کنید. پیش از تصمیم‌ گیری در مورد خریدنِ رنگ، بهتر است انواع رنگ ساختمان و کاربردشان را بشناسید.

بیشتر بدانید: نحوه انتخاب رنگ در طراحی داخلی

 

1. رنگ‌ های روغنی

نقاش‌ های حرفه‌ ایِ ساختمان از رنگ‌ های ساختمانی مبتنی بر روغن استفاده می ‌کنند. این رنگ‌ ها بسیار مقاوم و همچنین، ضد آب هستند. رنگ‌ های روغنی، لکه‌ ها را به خوبی می ‌پوشانند؛ به همین دلیل، گزینۀ بسیار مناسبی برای سطوح لکه‌ دار و موادی که سطوح آن ها زود آسیب می ‌بیند؛ { چوب‌ های پوسیده و فلزاتی که اکسید می ‌شوند} به شمار می ‌رود.
اگر به دنبال رنگ‌ های بادوام هستید، رنگ روغنی گزینۀ بسیار مناسبی برای شماست. رنگ‌ های روغنی، سال‌ ها دوام می ‌آورند، بدون اینکه آسیب ببینند یا زیبایی و شفافیت‌ خود را از دست بدهند؛ به علاوه، رنگ‌ های روغنی بسیار مقرون به صرفه هستند. این ویژگی‌ ها باعث شده‌ اند که رنگ‌ روغنی در دستۀ  محبوب ‌ترین و پرطرفدارترین رنگ‌ های ساختمانی قرار بگیرند.

ایراد رنگ های روغنی

تنها ایرادِ رنگ‌ های روغنی این است که دیر خُشک می ‌شوند؛ پس از اتمامِ رنگ‌کاری، چندین ساعت طول می ‌کشد تا دیوارها کاملاً خشک شوند؛ اما این رنگ آن قدر زیبا و بادوام است که ارزشِ این انتظار و صبر کردن را دارد.

2. رنگ‌ های پایه آب

رنگ‌ های پایه آب از پرکاربردترین رنگ‌ های ساختمان به شمار می ‌روند. این رنگ‌ ها، در مقایسه با رنگ‌ های روغنی، بوی کمتری دارند و نظافت‌شان نیز بسیار آسان‌ تر است.  این رنگ‌ ها بسیار بادوام اند و می ‌توانند سالیان سال، روی دیوارهای منزلتان باقی بمانند و زینت بخش فضا باشند. البته لازم به ذکر است که ماندگاری و دوام رنگ‌ های پایه آب، به اندازۀ ماندگاری و دوام رنگ‌ های روغنی نیست.
رنگ‌ های پایه آب خیلی زود خشک می ‌شوند؛ به همین دلیل، اگر زیاد وقت ندارید و می ‌خواهید در یک روز چندین قسمت از خانه را رنگ کنید، می ‌توانید از این رنگ استفاده کنید.

بیشتر بدانید: رنگ یاسی در طراحی داخلی

 

نکات مثبت و منفی رنگ های پایه آب

نظافت و تمیز کردنِ رنگ‌ های پایه آب بسیار آسان است و شما با یک تکه پارچه و کمی صابون، می ‌توانید دیوارهایی را که با رنگ آب پایه رنگ شده‌ اند، به راحتی تمیز کنید. نظافتِ دیوارهای رنگ شده با رنگ‌ های روغنی، در مقایسه با دیوارهای رنگ شده با رنگ‌ های آب پایه، کمی دشوارتر و زمان ‌برتر است. رنگ‌ های آب پایه، در مقایسه با رنگ‌ های روغنی، گران ‍تر است و دوام کمتری هم دارد. این دو مورد از اصلی ‌ترین معایبِ آب پایه هستند.

3. رنگ لاتکس

بسیاری از مردم گمان می ‌کنند که رنگ لاتکس، همان رنگِ پایه آب است؛ اما این طور نیست! برخی از رنگ‌ های لاتکس، آب پایه هستند و برخی دیگر با مواد شیمیایی تولید می ‌شوند. این دو نوع رنگ لاتکس، متفاوت از یکدیگرند. رنگ‌ های لاتکس به سرعت خشک می ‌شوند و اصلاً کثیف ‌کاری ندارند. رنگ‌ های لاتکس در برابر تابش نور خورشید بسیار مقاوم اند؛ به همین دلیل، گزینۀ بسیار خوبی برای نمای ساختمان به شمار می ‌روند. رنگ آکرلیک لاتکس، باکیفیت‌ ترین رنگ لاتکس به شمار می ‌رود و برای استفاده روی هر سطحی مناسب است، از سطوح سنگی گرفته تا سطوح فلزی!

رنگ لاتکس برای داخل خانه

اگر می ‌خواهید از رنگ لاتکس برای رنگ کردنِ دیوارهای داخل خانه استفاده کنید، باید رنگ لاتکس مخصوص داخل خانه تهیه کنید نه رنگ لاتکس مخصوص نمای ساختمان. نظافتِ دیوارهای رنگ شده با رنگ لاتکس بسیار آسان است و با آب و صابون به راحتی تمیز می ‌شوند.

4. رنگ پرایمر

پرایمرها  به دو دسته تقسیم می ‌شوند: آب پایه و روغنی. پرایمرهای آب پایه را فقط با رنگ‌ های آب پایه می ‌توانید استفاده کنید؛ اما پرایمرهای روغنی را با رنگ‌ های آب پایه  و روغن پایه می ‌توانید استفاده کنید. پرایمرهای روغنی، گزینۀ بسیار خوبی برای رنگ کردنِ فلزات و چوب‌ ها به شمار می ‌روند. استفاده از پرایمر بسیار آسان است و شما می ‌توانید دیوارهای رنگ شدۀ خانه‌ تان را به راحتی با آن‌ ها نو کنید.

5. رنگ مسطح

اگر می ‌خواهید آشپزخانه، سرویس بهداشتی یا اتاق کودکتان را رنگ کنید، به هیچ وجه  به سراغ رنگ‌ های مسطح نروید. رنگ‌ های مسطح، دوام و ماندگاری بسیار پایینی دارند و خیلی زود آسیب می ‌بینند. رنگ‌ های مسطح برای قسمت‌ هایی مناسب اند که رفت و آمد زیادی در آن‌ ها صورت نمی ‌گیرد و نیازی به شستن هم ندارند.

6. رنگ پوست تخم مرغی

رنگ‌ های پوست تخم مرغی برای قسمت‌ های تزیینی مناسب هستند. این رنگ‌ ها به راحتی تمیز می ‌شوند و بسیار ارزان هستند. رنگ‌ های پوست تخم مرغی، به نسبت قیمتشان، دوام خوبی دارند و می ‌توانید آن‌ ها را به راحتی بشویید. از این رنگ برای رنگ کردنِ دیوارهای آشپزخانه و سرویس بهداشتی نیز می ‌توانید استفاده کنید، چرا که هم بادوام هستند و هم قابل شست و شو!

7. رنگ‌ ساتین

رنگ‌ های ساتین تقریباً شبیه به رنگ‌ های پوست تخم مرغی، اما کمی براق‌ ترند. البته این تفاوت و براق بودن آن قدر ناچیز است که بسیاری از مردم متوجه آن نمی ‌شوند. رنگ‌ های ساتین، دیوارها را بسیار زیبا می ‌سازند و قابل شست و شو هستند.
رنگ‌ های ساتین بادوام اند و برای رنگ کردنِ دیوارهای قسمت‌ های مختلف خانه‌ تان می ‌توانید از آن‌ ها استفاده کنید. اگر به دنبال رنگ‌ مقرون به صرفه‌ ای هستید که چند سالی هم سالم و بدون تغییر باقی بماند، رنگ ساتین گرینۀ بسیار خوبی برای شما است.

8. رنگ نیمه براق

رنگ‌ های نیمه براق گزینۀ بسیار مناسبی برای قسمت‌ های مرطوب خانه، مانند آشپزخانه و سرویس بهداشتی، به شمار می ‌روند. یادتان باشد که اگر دیوار، کوچک ‌ترین نقصی هم داشته باشد، باید آن را از بین ببرید، چرا که رنگ نیمه براق نه تنها آن را نمی ‌پوشاند، بلکه آن را نمایان ‌تر می ‌کند. رنگ نیمه براق برای رنگ کردن چوب هم مناسب است؛ از این رو، می ‌توانید از آن برای رنگ کردنِ درها استفاده کنید.

بیشتر بدانید: نقش رنگ در دکوراسیون چیست؟

 

9. رنگ براق

رنگ‌ های براق، گزینۀ بسیار خوبی برای رنگ کردنِ درها و کابنیت‌ ها به شمار می ‌روند. از این نوع رنگ برای رنگ کردنِ آشپزخانه و سرویس بهداشتی نیز می ‌توانید استفاده کنید، چرا که بسیار با دوام و همچنین قابل شست و شو هستند و می ‌توانید لکه‌ ها را به راحتی از روی آن تمیز کنید. این نوع رنگ، نور را بازتاب می ‌دهد و فضا را زیبا می ‌سازد.
رنگ‌ های براق، در مقایسه با دیگر رنگ‌ ها، بسیار گران هستند و معمولاً برای رنگ کردنِ همۀ دیوارهای خانه استفاده نمی ‌شوند، بلکه فقط برای رنگ کردنِ قسمت‌ های خاصی از خانه استفاده می ‌شوند.

10. اسپری انامل

رنگ انامل (Enamel)،  رنگی با دوام است و معمولاً برای رنگ کردنِ آشپزخانه و کابینت‌ ها استفاده می ‌شود. این رنگ، ظاهرِ آشپزخانه را بسیار زیبا می ‌سازد. از این رنگ برای رنگ ‌آمیزی میز و صندلی نیز استفاده می ‌شود.

سخن آخر

حال که با انواع رنگ ها آشنا شدید و به رنگ، بیش از دیگر دیوارپوش ها علاقه دارید، با توجه به نیاز، سلیقه و دکوراسیون مورد نظرتان می توانید نوع رنگ دلخواهتان را انتخاب کنید و ظاهری فریبنده و بی نظیر به فضای مورد نظرتان ببخشید. به خاطر داشته باشید که رنگ، تاثیر مستقیمی بر روح و حال شما خواهد داشت و می تواند به خلق فضایی کاملا منفی یا فضایی بسیار مثبت و جانبخش، منجر شود!

آخرین فرصت ثبت نام در دوره ها

5/5 - (10 امتیاز)

مطالعه بیشتر

متاورس و کاربرد هایی که در دنیای واقعی دارد
نقش رنگ در دکوراسیون چیست؟
طراحی جذاب و تأثیرگذار دکوراسیون اتاق پذیرایی
تفاوت طراحی داخلی با معماری داخلی چیست؟
6 روش برای تزیین آسان سقف اتاق
تفاوت طراح داخلی با دکوراتور داخلی
رنگ یاسی در طراحی داخلی
8 راه برای تزئین خانه با وسایل عتیقه و کلکسیون ها
دکوراسیون کافی شاپ
نحوه انتخاب رنگ در طراحی داخلی
دیوارپوش چیست | معرفی انواع دیوارپوش های اداری و منزل و کاربرد آنها
دیوارپوش چیست؟
چگونه از چند رنگی های تاکیدی در طراحی فضا استفاده کنیم
نحوه ی انتخاب پلان ساختمان
بتن در معماری
تزیین پنجره های مورب در طراحی دکوراسیون داخلی
بایدها و نبایدهای دکوراسیونِ اتاق کودک زمانی که اتاق کوچک باشد
نورپردازی داخلی در معماری
قوانین طراحی داخلی
اهمیت آموزش رویت در معماری
چگونه در فضایی محدود و با بودجه ای کم بهترین دکوراسیون داخلی را داشته باشیم؟
راندو چیست؟
راه کار هایی برای گرما بخشیدن به طراحی داخلی فضایی خنثی
نورپردازی در معماری داخلی
5/5 - (10 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روزها
ساعت‌
دقیقه
ثانیه

آخرین فرصت ثبت نام دوره های یلدایی​