درباره انتخاب نورپردازی منزل چه می دانید؟

Landscape Design

فیلم زیر را حتما ببینید :

cover-noor

درباره انتخاب نورپردازی منزل چه می دانید؟

وقتی بیش از یک منبع نور در اتاق باشد مسلماً انسان بیشتر بر فضای اطرافش مسلط است. گاهی اوقات که اتاق گرفته و تاریک است به سمت پنجره ها می روید و با کشیدن پرده ها به کنار نور طبیعی مهمان خانه شما می شود. اما اگر در منزل، کاری را انجام می دهید به نورپردازی کمکی یا کاری نیاز دارید. با فرا رسیدن غروب منبع نور طبیعی خورشید در محیط رفته رفته کم می شود و از آنجایی که شاید مشغول انجام پروژه کاری خود هستید باید از نور چراغ های منزل کمک بگیرید. اساساً نور به شما کمک می کند تا کارهای خود را با دقت بیشتری انجام دهید و حتی می تواند بر خلق و خوی شما تاثیر چشمگیری داشته باشد. اگر به عنوان مثال اتاق خواب شما تنها یک چراغ کم نور داشته باشد ممکن است در آن حس بدخلقی به شما دست دهد.

درباره انتخاب نورپردازی
درباره انتخاب نورپردازی منزل چه می دانید؟

نورپردازی منزل

مطلبی که قرار است در این مقاله به شما آموزش دهیم به نورپردازی لایه ای ارتباط دارد. در این مقاله نحوه برقراری نور مناسب در خانه را یاد می گیرید و با این مطالب با چشمان بازتری تجهیزات و وسایل نورپردازی منزل خود را خریداری می کنید. اگر درباره نورپردازی منزل چیزی نمی دانید و می خواهید نورپردازی منزلتان طبق اصول طراحی و معماری منزل پیش رود حتما این مقاله جذاب را تا انتها بخوانید. اما قبل از آن توصیه می کنیم مطلب تاثیر نورپردازی بر خلق و خوی انسان را بخوانید.

آیا نورپردازی می تواند بر خلق و خوی ما تاثیر بگذارد؟

بسیاری از ما انسان ها به اینکه چقدر نور می تواند بر خلق و خوی هر یک از ما تاثیر بگذارد فکر نمی کنیم. اما اگر به مواقعی فکر کنیم که با دیدن نور خورشید لبخند می زنیم و وقتی در شب نور بیشتری به ما برسد خلاق تر می شویم حالا می فهمیم که تاثیر نور بر کنش و خلق و خوی مان بی تاثیر نبوده است. انواع گوناگونی از نورپردازی های که در طی شبانه روز در معرض آنها هستیم به طور جدی می تواند بر سلامت روحی و عاطفی ما تاثیر بگذارد. بنابراین به نوع نورپردازی و تجهیزات نورپردازی که در خانه خود به کار می گیرید دقت کنید.

انتخاب نورپردازی منزل و تاثیر آن بر خلق و خوی
انتخاب نورپردازی منزل و انواع نورپردازی

انواع نورپردازی منزل

به طور کلی 5 نمونه نورپردازی جهت تامین نور کافی منزل وجود دارد که در ادامه این مقاله هرکدام را به شما معرفی می کنیم. مطمئناً هیچ نیازی نیست که همزمان از این 5 نوع نورپردازی در خانه خود استفاده کنید. اما وجود چند منبع نور متفاوت در هر فضا این امکان را به شما می دهد تا نور منزل خود را لایه بندی کنید و منابع نور را در طی روز با توجه به نیازهای که دارید تغییر بدهید.

نور طبیعی ( نچرال)

نور طبیعی همانطور که از نامش پیدا است در تولید آن هیچ منبع خارجی دخالت ندارد و مستقیماٌ از طرف آفتاب تامین می شود. این همان نوری است که از پنجره های اتاق وارد خانه شما می شود. منبع نور طبیعی چنان قوی است که شما را در طول روز از هر منبع نوری مصنوعی بی نیاز می کند. شما می توانید تنها با نصب پرده شدت و میزان نور طبیعی به منزلتان را تنظیم و تعدیل کنید و نیز می توانید با استفاده از آیینه در هر جایی از منزل خود نور طبیعی را بازتاب دهید و از این طریق حتی می توانید اتاق هایتان را بزرگتر از حد طبیعی شان نشان دهید. نور طبیعی حقیقت رنگ های موجود در فضای داخلی خانه شما را نمایان می کند و از این نظر محیط اطراف جذاب و زیباتر می شود.

انتخاب نورپردازی منزل برای نور نچرال
انتخاب نورپردازی منزل و نورپردازی محیطی

نور پردازی محیطی Ambient lighting

نورپردازی محیطی که به نورپردازی عمومی نیز معروف است به طور کلی و یکنواخت سرتاسر یک اتاق و یا محیط را در برمیگیرد. نورپردازی محیطی ممکن از منابع گوناگون ساطع شود. این نوع نور هنگامی که به یک اتاق وارد می شوید و نیاز به نور دارید می تواند نیاز شما را رفع کند. در هنگام آشپزی، انجام کارهای خانه یا امورات دیگر به شما کمک می کند. با این حال نور محیطی در شب بر شدت آن افزوده می شود و شما می توانید با نصب کلید دیمر (کاهنده نور) در بهترین حالت شدت نور منتشر شده در محیط خانه خود را تنظیم کنید.

نورپردازی کمکی یا کاری Task lighting

نورپردازی کاری یا مطالعه ای در اتاق، روشنایی متمرکز ایجاد می کند. نورپردازی کاری نورهایی هستند که برای انجام دادن یک کار خاص و به نقطه یا مکان مشخص شده ای تابانده می‌ شوند. برای مثال لامپ های نصب شده زیر کابینت یا بالای سینک ظرفشویی، لامپ های میز مطالعه که با هدف روشن تر کردن روی میز کار گذاشته می شوند از این قبیل نورها هستند.

انتخاب نورپردازی منزل برای نور کمکی
انتخاب نورپردازی منزل برای نورپردازی تاکیدی

نورپرازی تاکیدی Accent lighting

همانطور که از نام نور پردازی تاکیدی مشخص است بر روشن نمودن اشیا و فضاهای مشخص تاکید دارد. این نوع نورپردازی برای برجسته کردن یک اثر هنری یا مکانی هدفمند فراهم می شود. نوپردازی تاکیدی با روشنایی که بر برخی از فضاها دارد چشم شما را به یک نقطه کانونی خاصی هدایت می کند. بیشتر از نور تاکیدی برای روشن نمودن آثار هنری، کلکسیون ها و قسمت هایی از یک معماری استفاده می شود. همچنین از نورپردازی های تاکیدی برای روش کردن و برجسته نمودن میزها، بوفه ها در اتاق پذیزایی و نشیمن یا ورردی خانه و یا سالن استفاه می شود.

نور دکوری

نورهای دکوری منابع نوری هستند که به جای استفاده های کاربردی به عنوان دکور استفاده می شوند. چراغ های حبابی یا چشمک زن، چراغ های کوچک شمعی شکل روی طاقچه – قفسه های شناورجزء نورپردازی های دکوراتیو هستند. اگر نورپردازی دکوراتیو به خوبی اجرا شد فضا جلوه ای خاص به خود می گیرد.

انتخاب نورپردازی منزل برای نور دکوری
انتخاب نورپردازی منزل و تجهیزات نورپردازی

انواع تجهیزات روشنایی

علاوه بر انواع نورپردازی، برای دریافت لایه های نورپردازی دلخواه انواع گوناگونی از تجهیزات روشنایی وجود دارد که در زیر به معرفی اصلی ترین این تجهیزات می پردازیم.

چراغ های آباژور یا رومیزی

چراغ های آباژور چراغ های کوچکی هستند که می توان آنها را در هر گوشه ای از منزل جای داد و معمولا ارتفاع آنها بین 35 الی 77 سانتی متر است. این نوع چراغ ها که معمولا در بیشتر منازل وجود دارند نور ظریف و پراکنده ای منتشر می کنند. چراغ های آباژور لزوما جز نورپردازی های کاری به حساب نمی آیند اما با توجه به کارایی که دارند می توان جز نورپردازی کاری شمرده شوند. هنگامی که می خواهید درباره ایده های طراحی چراغ های آباژور در منزل نظر بدهید، به یاد داشته باشید برای پر کردن یک اتاق با چراغ، تنها می توان تعداد اندکی از چراغ های آباژور یا رومیزی را در آن جای داد.

انتخاب نورپردازی منزل و آباژور
انتخاب نورپردازی منزل

چراغ های آباژور یا رومیزی را در کجا می توان استفاده کرد؟

می توانید از چراغ های آباژور یا رو میزی روی میزهای عسلی، پاتختی، میزهای بغل مبل، کنسول ها، میز دم دستی، جا کتابی ها، پیشخوان ها استفاده کنید. همچنین از چراغ های آباژور یا رومیزی گزینه های خوبی برای روشنایی یک فضای خاص مانند گوشه مبل یا یک طرف تختخواب هستند.

نکات مهم درباره چراغ های آباژور یا رومیزی

•اندازه و مقیاس چراغ را در رابطه با فضایی که می خواهید روی آن قرار دهید در نظر بگیرید. چراغ آباژور شما باید به راحتی روی یک میز عسلی بدون اشغال سطح تمام میز قرار بگیرد.

•مواقعی که نمی توان به غیر از خود چراغ آباژور اشیاء یا وسیله دیگری روی میز قرار دهید یا میز خیلی کوچک است یا اینکه چراغ آباژور زیاد بزرگ است. در این صورت بیم لق خوردن و ریزش اشیا یا چراغ آباژور وجود دارد.

نکات مهم انتخاب نورپردازی منزل
انتخاب نورپردازی منزل و روشنایی اتاق
دیگر نکات ضروری

•اطمینان حاصل کنید که حباب چراغ (آباژور) فضای مورد استفاده شما را نگه دارد. آباژورها بر استایل طراحی یک چراغ و همچنین بر بازتاب نور تاثیر دارند. بنابراین یک آباژور تیره نسبت به یک آباژور روشن نور کمتری را ساطع می کند و اینکه یک آباژور شیبدار نسبت به یک آباژور استوانه ای نور بیشتری را در فضا انعکاس می دهد. 

•مطمئن شوید که چراغ آباژور در ارتفاع مناسبی قرار دارد. هنگامی که روی مبل راحتی یا تخت یا پشت میز می نشینید باید ته چراغ آباژور تقریبا با سطح چشمتان در یک میزان باشد. این طرز قرارگیری از چشمان شما در برابر نور شدید لامپ محافظت می کند.

چراغ آباژور زمینی یا پایه دار

چراغ های آباژور زمینی یا پایه دار مستقیما روی زمین قرار می گیرند. معمولا بین 1 الی 1 متر و نیم ارتفاع دارند. این نوع چراغ ها قادرند نور را در سراسر فضا پخش کنند و مانند نورژردازی محیطی که در بالا به آن اشاره کردیم عمل کنند یا بسته به حباب چراغ (آباژور) و شکلشان بر نقطه ای به صورت متمرکز بتابند.

انتخاب نورپردازی منزل و چراغ پایه دار
انتخاب نورپردازی منزل کوچک

چراغ های آباژور زمینی یا پایه دار را در کجا می توان استفاده کرد؟

در فضاهایی که به نور زیادتری نیاز دارید و نمی خواهید چراغ را روی سطوح قرار دهید می توانید از چراغ آباژور زمینی یا پایه دار استفاده کنید. بهترین چراغ های آباژور زمینی می توانند نیمی از اتاق را با نور متمرکز روشن کنند. یک چراغ آباژور به تنهایی نمی تواند کل یک اتاق را روشن کند اما وقتی همزمان با یک چراغ آباژور رومیزی یا یک چراغ آباژور زمینی دیگر روشن باشند به خوبی عمل می کنند. وقتی ایده استفاده از چراغ آباژور زمینی مطرح می شود همه ما دوست داریم که این چراغ ها را در کنار صندلی های راحتی، مبل راحتی قرار دهیم یا حتی برای روشن کردن گوشه ای ازیک اتاق تاریک استفاده کنیم.

 

نکات مهم درباره چراغ های آباژور زمینی یا پایه دار

•در اطراف چراغ آباژور زمینی به اندازه کافی فضا اختصاص دهید. به طوری که هنگامی که می خواهید از کنار چراغ عبور کنید نگران انداختن و افتادن آن نباشید. بنابراین قبل از اینکه چراغ آباژور زمینی را در جایی مستقر کنید قبل از آن به محل قرارگیری چراغ فکر کنید و جای کافی به آن اختصاص دهید.

•ارتفاع چراغ را با توجه به مکانی که در آن چراغ را مستقر می کنید در نظر بگیرید. اگر می خواهید چراغ را کنار صندلی یا مبل راحتی قرار دهید ارتفاع چراغ باید متناسب با اندازه صندلی یا مبل باشد. ارتفاع چراغ را به گونه ای تنظیم کنید که متنتاسب باشد. ارتفاع خیلی بلند چراغ باعث می شود محل نشستن شما کوچک و نامتناسب به نظر برسد و از طرفی ارتفاع خیلی کم هم باعث می شود فضای اتاق کوچک به چشم بیاید. در نهایت ارتفاع چراغ باید به اندازه ای باشد که هنگام نشستن روی صندلی یا مبل راحتی سرتان به آباژور یا حباب چراغ برخورد نکند.  

انتخاب نورپردازی منزل برای کنار مبلمان
انتخاب نورپردازی منزل و نورپردازی سقفی

چراغ های سقفی

چراغ های سقفی انواع مختلفی دارند که این چراغ ها شامل چراغ های آویز، لوسترها،چراغ های توکار سقفی هستند. اساساً هر چراغ و روشنایی که در سقف باشد در گروه چراغ های سقفی جا می گیرد. چراغ های سقفی نورپردازی محیطی را فراهم می کنند و همچنین می توانند مدعی سبک در طراحی دکوراسیون داخلی منزل هستند.

بیشتر بدانید: نورپردازی داخلی در معماری

چراغ های سقفی را در کجا می توان استفاده کرد؟

رد اکثر چراغ های سقفی را می توان در منازل شخصی پیدا کرد. اتاق های نشیمن و پذیرایی فضای عالی برای چراغ های آویز سقفی یا لوستر هستند. در عین حال در آشپزخانه ها و اتاق های خواب مکان های مناسبی برای چراغ های توکار سقفی هستند. همچنین می توانید برای کنترل بیشتر نورهای جهت دار از چراغ های ردیفی و یا چراغ های توکار مخفی استفاده کنید.

انتخاب نورپردازی منزل و چراغ های سقفی
ارتفاع چراغ و انتخاب نورپردازی منزل

نکات مهم درباره چراغ های سقفی

برای نصب لوستر که خود جزء چراغ های سقفی است باید به ارتفاع محل نصب آن دقت کنید. در صورتی که راتفاع محل نصب لوستر کم است باید از از نصب آن جلوگیری کنید. چرا که وقتی سقف کوتاه باشد ممکن است برای ساکنین خانه دردسرساز شود. به هیچ عنوان برای اتاق خواب لوستر نصب نکنید به این دیل که لوستر با شدت نوری که از خود دارد مانع مستعد شدن خواب فرد می شود. بنابراین می توانید در اتاق خواب از چراغ های توکار مخفی سقفی استفاده کنید. درهنگام نصب لوستر و دیگر چراغ‌های سقفی باید این را مد نظر قرار بدهید که چراغ سقفی چه میزان از زاویه را قرار است نور پردازی کنید. زیرا در صورتی که سقف منزل شما دارای نما و گچبری باشد نصب چراغ‌های سقفی باعث عدم تناسب در دکوراسیون منزل خواهد شد.

چراغ های سقفی

از آنجایی که چراغ های آویز سقفی نور کمتری را نسبت به لوستر ساطع می کنند بنابراین توصیه می شود از آویزها در فضاهای دنج و کوچک استفاده کنید. آویزها معمولا در انواع گوناگونی در بازار عرضه می شوند. بهتر است برای جذابیت و داشتن صحنه ای زیبا از آویزها در آشپزخانه ها استفاده کنید.

انتخاب نورپردازی منزل دنج
چراغ دیواری و انتخاب نورپردازی منزل

چراغ های دیوارکوب

چراغ های دیوارکوب نوعی چراغ هستند که بر روی دیوارها نصب می شوند. این نوع چراغ ها نور را به طور مستقیم از بالا یا خارج نور را فراهم می کنند. چراغ های دیواری از نظر ظاهری می توان جز عناصاز تزیینی و دکوراسیونی منزل محسوب شوند.

چراغ های دیوارکوب در کجا کاربرد دارند؟

چراغ های دیوار کوب مخصوص فضاهای تنگ مانند راهروها، حمام ها، بالکن و تراس برای زیبایی بخشیدن کاربرد دارند. با اینکه این نوع چراغ ها به عنوان نورپردازی اصلی منزل حساب نمی شوند ولی با همین نور اندکی که دارند می توانند به روشنایی برخی از فضاها کمک کنند. چراغ های دیواری را می توانید بالای شومینه یا بالای تابلوهای هنری نصب کنید. چراغ های دیوار کوب در کنار سیستم اصلی روشنایی گزینه های بی نظیری برای اتاق های خواب کوچک هستند.

چراغ های دیوارکوب و انتخاب نورپردازی منزل
نکات بسیار مهم انتخاب نورپردازی منزل

نکات مهم درباره چراغ های دیوارکوب

•چراغ های دیوار کوب در مقایسه با چراغ های آباژور زمینی ماندگاری و طول عمر بیشتری دارند. 

•این چراغ ها روی دیوار نصب می شوند و اغلب سیم کشی آنها توکار است بنابراین قبل از نصب چراغ دیواری حتماً از محل قرارگیری و نوع استقرار آن مطمئن شوید. 

چگونه می توان برای فضاهای منزل خود نوپردازی مناسب انتخاب کرد؟

به تمامی ملاحظات بالا درباره انواع نورپردازی و انواع تجهیزات روشنایی و نورپردازی منزل دقت کنید. این نکاتی که در بالا به شرح آنها پرداختیم تا حدی خیلی زیادی به آگاهی شما درباره نوع نورپردازی منزل و نوع تجهیزات روشنایی مورد نیاز کمک می کند. با این حال برای انتخاب نوع نورپردازی و تجهیزات روشنایی که به آنها نیاز دارید به دو نکته زیر دقت کنید.

انتخاب نورپردازی منزل و نوع تجهیزات روشنایی
انتخاب نورپردازی منزل برای کار

به نیازهای اتاق خود فکر کنید

قبل از اینکه اقدام به نورپردازی منزل خود کنید به فضایی که می خواهید برای نورپردازی منزل خود اختصاص دهید فکر کنید و بر همین اساس نوع نورپردازی منزل خود را انتخاب نمایید. همه جوانب را بررسی کنید . در صورتی که خود نمی توانید از عهده کار نورپردازی منزلتان بر بیایید حتما پروژه را به یک کارشناس و متخصص در این زمینه بسپارید.

بیشتر بدانید: 6 روش برای تزیین آسان سقف اتاق

توجه به جنس تجهیزات روشنایی

تجهیزات روشنایی از مواد اولیه گوناگونی ساخته شده اند اما در این میان دو نوع جنس معروف در بین تجهیزات روشنایی بیش از سایر اجناس مورد توجه قرار گرفته است. اکثر چراغ های رو میزی از نوع سرامیکی، فلزی یا اکریلیکی و در برخی مواقع چوبی هستند. چراغ های آباژور زمینی یا پایه دار هم معمولا از جنس چوبی، فلزی، یا اکریلیک هستند. با این حال شما در بازار می توانید تجهیزات روشنایی از جنس مرمری و دیگر سنگ ها راهم پیدا کنید.

انتخاب نورپردازی منزل بر اساس جنس تجهیزات
توجه به اندازه در انتخاب نورپردازی منزل

توجه به اندازه و مقیاس

همانطور که در ابتدای کار ذکر کردیم، اندازه و مقیاس تجهیزات روشنایی مختلف بسیار مهم هستند. بنابراین هنگام انتخاب نوع نورپردازی حتما به اندازه اتاق و همچنین اندازه وسایل مبلمان دقت کنید.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم مطالب مفید و ارزشمندی را در اتباط با نوع نورپردازی و تجهیزات روشنایی منزل در اختیار شما قرار دهیم. اگر به طور کلی هیچ آشنایی با نوع پردازی منزل ندارید این مطلب قطعا به شما کمک می کند. نورپردازی انواع مختلفی دارد که در این مقاله هریک را به طور مختصر و مفید شرح دادیم. شما می توانید با بتوجه به شرایط فضاهایی که می خواهید در آن نورپردازی کنید نوع نوپردازی منزل خود را انتخاب و لبا توجه به مطالب گفته شده درباره نوع تجهیزات نورپردازی وسایل و لوازم نورپردازی منزل خود را انتخاب کنید.

درباره انتخاب نورپردازی منزل چه می دانید؟
5/5 - (1 امتیاز)
5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روزها
ساعت‌
دقیقه
ثانیه

آخرین فرصت ثبت نام دوره های یلدایی​